Start na je vakantie met meer bewegen of sporten

4 augustus, 2017

Heerlijk dat ontspannen gevoel in de vakantie. Maar ook daar komt een eind aan. Door beweging en sport ben je beter bestand tegen stressvolle situaties. Je kunt op elke leeftijd starten met bewegen en sport. Kies iets dat je leuk vindt en past bij je lichaam, dan houd je het het langste vol. Kijk voor informatie op: https://www.veiligheid.nl/voorkomblessures/starten-met-bewegen

 

De marathon van Rotterdam, 9 april 2017. Een mooie uitdaging!

30 januari, 2017

 

Hierbij enkele tips:

 • Bouw je lange duurloop goed op. Plan deze langste training op een vrije dag.
 • Pak voldoende rust na een zware training. Over het algemeen hebben je spieren 48 uur nodig om goed te herstellen. Bij voldoende rust zal je lichaam steeds sterker worden en dit je prestatie bevorderen.
 • Kies als hersteltraining ook eens voor fietsen of zwemmen. Een andere manier van belasting werkt positief voor het lichaam.
 • Start bij tempotrainingen niet te hard, dan loop je je stuk. Een belangrijke oefening voor de marathon om rustig te starten en zodoende aan het eind genoeg over te hebben.
 • Loop af en toe een wedstrijd. Goed om te wennen aan je eet- en drinkpatroon en het lopen in een massa.
 • In de laatste twee tot drie weken voor de marathon moeten de spieren herstellen van de zware trainingsarbeid. Rust neemt dan de overhand. Dit bevordert ook de opslag van koolhydraten in de spieren.
 • Maak een goed trainingsschema zodat je weet waar je mee bezig bent. Een marathon is een bewuste keuze; andere zaken zoals sociale contacten staan op een lager pitje. Maar je krijgt er iets prachtigs voor terug. Heel veel plezier en succes!

Pijnlijke spieren: last van triggerpoints?

12 september, 2016

Spierklachten kunnen veroorzaakt worden door triggerpoints. Een triggerpoint is een hard aanvoelende plek in de spier die bij normale druk pijn veroorzaakt. Vaak straalt het triggerpoint uit naar een andere plek.

Hoe ontstaan triggerpoints:

 • door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • door een verkeerde (werk)houding
 • overbelasting door o.a. sporten
 • stress en vermoeidheid
 • slaaptekort

Behandeling

Cupping nek cupping therapie

Met cupping kunnen triggerpoints effectief behandeld worden. Het komt oorspronkelijk uit China. De plastic cups werken diep in op het bindweefsel: dit zorgt ervoor dat spieren en gewrichten weer mobieler worden. De muziek tijdens de behandeling zorgt ervoor dat je ontspannen de deur uit gaat.

 

Gezonde werknemers

30 maart, 2016

Gezonde werknemers zijn minder vaak ziek. Voldoende bewegen is een van de factoren die hiervoor zorg draagt. Als je elke dag 30 minuten beweegt zorgt dat voor een betere gezondheid.

Beweging zorgt voor:

 • Meer energie en een beter humeur
 • Minder stress
 • Minder overgewicht
 • 50% minder kans op diabetes type 2
 • Minder kans op chronische ziekten
 • Minder ziek zijn

De lente is aantocht; maak tijdens de lunch een wandeling. Na het avondeten is het langer licht ga dan ook naar buiten en ga lekker wandelen, fietsen of sporten. Veel plezier!

 

Negen tips tegen werkstress

1 maart, 2016

werkdruk

Zorg voor een goed contact met collega’s. Praat erover en vraag om hulp als je het echt niet redt.

Zorg voor een opgeruimde werkplek. Dit zorgt voor een prettige start van de dag.

Start met de vervelendste klus. Is het een grote taak, hak het in stukjes en kruis af wat je gedaan hebt in volgorde van urgentie.

Doe na een lastige taak een meer ontspannen routineklus. Loop eens even weg naar de printer of koffiezetapparaat en beweeg je stramme spieren. Ga naar buiten tijdens de lunchpauze: hierna produceer je meer.

Maak aan het eind van de dag een lijstje met daarop de klussen die je de volgende dag moet doen.

Heb je het te druk: leer nee zeggen. Dit zorgt voor onnodige stress.

Telkens je mail of social media checken leidt af. Beperk dit.

Doe na je werk iets ontspannends. Ook al ben je moe: ga na het avondeten wandelen, fietsen of sporten. Zo krijg je weer energie.

Blijf niet stug doorwerken maar maak je werkdruk bespreekbaar. Zowel voor jou als je baas beter dan dat je er mee blijft rondlopen.

 

Schouderblessure?

25 februari, 2016

Een schouderblessure ontstaat door overbelasting: veel in een zelfde houding zitten door je werk of het maken van dezelfde beweging. Het start met lichte pijn, in de tweede fase krijg je bewegingsbeperking. Doe er wat aan!

Onderbreek die houding waarin je zo vaak staat of zit. Beweeg de schouder eens op een andere manier: draaien, heffen of ga sporten. Ook stretchen is goed: gedurende 8 seconden de schouderspieren rekken. Neem een warme douche: dit zorgt voor een betere doorbloeding.

 

Voorkom hardloopblessures

18 februari, 2016

hardlopen 2-2016

Doe rustig aan in de opbouwfase. Train max 10% meer de week er op.

Houd de spieren soepel: doe voor je training een warming-up. Stretch je spieren na de training 8-10 seconden per spiergroep.

Gewrichten kan je sparen door krachtoefeningen. Doe dit onder begeleiding en niet te zwaar!

Zorg goed voor je lichaam. Hierbij hoort goed eten en drinken. Drink 1,5 liter water per dag.

Neem voldoende RUST. Ben je nog niet voldoende uitgerust, pas de volgende training dan aan. Doe je dit niet dan kan je lichaam overbelast raken en ben je vatbaarder voor blessures.

Geniet van het trainen en de buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat je in de wedstrijd tot de gewenste prestatie komt. SUCCES.

 

Tips tegen spierpijn

28 januari, 2016

Bewegen:ga niet gelijk zitten na inspanning. Het beste is licht bewegen: pak de fiets of wandel een rondje. Een rustige inspanning bevordert de bloedsomloop!

Stretch de aangedane spieren rustig gedurende 10 seconden. Doe dit 3x per spier. Blijf goed doorademen. Schudt hierna de spier los. Dit zorgt voor een eerder herstel.

Warmte: pak een warme douche. Ook dit stimuleert de doorbloeding.

Massage: dit zorgt voor een sneller herstel en het soepeler worden van spieren. Het haalt de blokkades uit de spieren.

Magnesium is een mineraal dat tegen spierverkramping werkt. Magnesium zit o.a. in groene groenten, tomaat, banaan en bruin brood.

 

Tips voor meer energie in de wintermaanden

20 januari, 2016

Start de dag met een goed ontbijt: een goed ontbijt geeft je de energie die je nodig hebt. Door niet te ontbijten wordt je lichaam sneller futloos. Tegenwoordig zijn er genoeg lekkere ontbijtvariaties: brood, muesli, cornflakes, vers fruit, pap, ontbijtdranken.

Schijnt de zon:ga naar buiten en je voelt je fitter. De zon maakt endorfine aan ook wel gelukshormoon. Het maakt je blijer. Daarbij maakt je lichaam door de zon vitamine D aan: dit zorgt voor sterke tanden en botten.

Zorg voor beweging De eerste keer moet je je ertoe zetten maar al snel merk je dat je meer energie krijgt. Sporten maar ook van wandelen en fietsen: je knapt er van op!

Snack gezond tussendoor: een lekker stuk fruit, kracker met 30+kaas of een smoothie

Slaap voldoende: zorg voor 7 tot 8 uur slaap per nacht